Există vreo familie care să nu aibă o reţetă proprie de clătite? Mă îndoiesc! Un desert rapid şi facil, la îndemâna mamelor şi bunicilor noastre, care ne răsfăţau mereu cu clătite subţiri umplute cu felurite gemuri şi dulceţuri. Pentru că despre clătitele subţiri, franţuzeşti, crêpes, vorbim aici, nu despre grăsunelele pancakes americane – delicioase şi ele, dar asta e altă poveste. 😊
Păstrând tradiţia, în familia noastră duminica e zi de clătite. Reţeta mamei am înlocuit-o însă cu o reţetă autentic franţuzească, ceea ce înseamnă, în principiu, că e pliiiină de unt. Alegem mereu dulceaţa de afine ca umplutură, fiindcă e preferata noastră.
Ingrediente
- 50 g unt sărat
- 125 g făină
- 2 ouă
- 250 ml lapte
- 50 ml apă
- 1 pliculeţ de zahăr vanilat* sau 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 praf de sare
*atenţie, nu vanilinat, aceea este varianta sintetică
Mod de preparare
- Topeşte untul într-o crăticioară mică sau în cuptorul cu microunde.
- Într-un bol încăpător, amestecă făina cu praful de sare.
- Bate ouăle într-un bol mic, apoi adaugă-le peste făină şi amestecă bine, până se omogenizează.
- Adaugă vanilia sau zahărul vanilat. Toarnă laptele puţin câte puţin, amestecând mereu, iar la final adaugă apa.
- Dă bolul la frigider pentru 30 minute.
- Unge cu puţin ulei de măsline o tigaie de clătite şi toarnă primul polonic de aluat în momentul în care este bine încinsă. Întoarce clătita cu o spatulă când e gata pe-o parte, mai las-o la copt până e gata.
- Procedează identic până se termină aluatul.
Notă: Dacă ai o tigaie de clătite bună, e suficient să ungi tigaia doar înainte să coci prima clătită. Aluatul are mult unt on compoziţie şi nu o să se prindă.