orez cu lapte

Orez cu lapte, fără zahăr

Orez cu lapte, desertul copilăriei! Cine nu îl iubeşte?! Cremos şi dulce, se înscrie cu succes în categoria comfort food. Un bol de orez cu lapte se simte ca o îmbrăţişare caldă în zilele reci de iarnă.

Cunoscut încă de pe vremea romanilor, când era folosit drept medicament pentru alinarea durerilor de stomac – felicitări romanilor pentru că l-au luat în serios pe Hippocrate – orezul cu lapte se prepară simplu şi (destul de) rapid.

Ingrediente

  • ½ cană de orez cu bobul scurt
  • 1 cană de apă
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriţă de extract de vanilie
  • 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie (alege lamâi bio sau cu coaja netratată)
  • 1 cană de smântână dulce full fat
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de miere
  • Scorţişoară, nucşoară sau fructe de pădure pentru servire

Mod de preparare

  1. Clăteşte orezul în apă rece de vreo 3 – 4 ori, până când apa rămâne limpede. Scurge-l şi transferă-l într-o crăticioară de mărime medie. Adaugă 1 cană de apă şi lasă-l la înmuiat pentru 10 minute. Acoperă crăticioara cu un capac, aprinde focul mare şi adu orezul în punctul de fierbere.
  2. Odată ce a început să fiarbă, redu focul la minimum şi lasă la fiert pentru 10-15 minute, până scade toată apa. Ia crăticioara de pe foc fără să iei capacul şi mai lasă orezul să stea încă 5 minute.
  3. Toarnă peste orez smântâna dulce, adaugă praful de sare, vanilia şi coaja de lămâie şi porneşte din nou focul la minimum. Găteşte orezul până când bobul e moale, amestecând frecvent pentru a nu se prinde de fundul crăticioarei. Stinge focul, scoate păstaia de vanilie, adaugă mierea şi amestecă până la omogenizare.
  4. Împarte orezul în 6 boluri. Presară deasupra scorţişoară, nucşoară sau fructe de pădure. Se poate servi atât cald, cât şi rece.

Variaţiuni

  • Înlocuieşte smântâna cu lapte de cocos, pentru un orez cu lapte tropical. 😊
Panna cotta cu miere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Legate de posturi

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii