Orez cu lapte, desertul copilăriei! Cine nu îl iubeşte?! Cremos şi dulce, se înscrie cu succes în categoria comfort food. Un bol de orez cu lapte se simte ca o îmbrăţişare caldă în zilele reci de iarnă.
Cunoscut încă de pe vremea romanilor, când era folosit drept medicament pentru alinarea durerilor de stomac – felicitări romanilor pentru că l-au luat în serios pe Hippocrate – orezul cu lapte se prepară simplu şi (destul de) rapid.
Ingrediente
- ½ cană de orez cu bobul scurt
- 1 cană de apă
- 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriţă de extract de vanilie
- 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie (alege lamâi bio sau cu coaja netratată)
- 1 cană de smântână dulce full fat
- 1 praf de sare
- 2 linguri de miere
- Scorţişoară, nucşoară sau fructe de pădure pentru servire
Mod de preparare
- Clăteşte orezul în apă rece de vreo 3 – 4 ori, până când apa rămâne limpede. Scurge-l şi transferă-l într-o crăticioară de mărime medie. Adaugă 1 cană de apă şi lasă-l la înmuiat pentru 10 minute. Acoperă crăticioara cu un capac, aprinde focul mare şi adu orezul în punctul de fierbere.
- Odată ce a început să fiarbă, redu focul la minimum şi lasă la fiert pentru 10-15 minute, până scade toată apa. Ia crăticioara de pe foc fără să iei capacul şi mai lasă orezul să stea încă 5 minute.
- Toarnă peste orez smântâna dulce, adaugă praful de sare, vanilia şi coaja de lămâie şi porneşte din nou focul la minimum. Găteşte orezul până când bobul e moale, amestecând frecvent pentru a nu se prinde de fundul crăticioarei. Stinge focul, scoate păstaia de vanilie, adaugă mierea şi amestecă până la omogenizare.
- Împarte orezul în 6 boluri. Presară deasupra scorţişoară, nucşoară sau fructe de pădure. Se poate servi atât cald, cât şi rece.
Variaţiuni
- Înlocuieşte smântâna cu lapte de cocos, pentru un orez cu lapte tropical. 😊